KIÁLLÍTÓK, SZPONZOROK

 

FLIPPERMÚZEUM, PÁLFI BALÁZS ALAPÍTÓ

BINem titok, hogy 5 éves korom óta rajongok a flipperekért. Úgy érzem, hogy ez az érzés az egyik legnagyobb hajtóerő, ami a 2 éve alapított Flippermúzeumot itthon - és egyre inkább külföldön is - ismertté és elismertté tette.

A múzeumban folyamatosan igyekszünk bemutatni a XX. század népszerűbb arcade játékaiból néhányat. A helyet azonban ehhez lassan kinőjük. Egy ideje erős késztetés él bennem, hogy a témában még teljesebb képet (a felnőttebbeknek: emlékképet:)) kínálhassak. Például, hogy milyen érzés (és mekkora dolog) is volt a 80-as években az iskolapad alatt kvarcjátékokkal, vagy a még szerencsésebbeknek a nagy arcade videógépek otthoni használatra tervezett, kicsinyített másaival játszani. Sokan az akkori játékosok közül azóta is folyamatosan keresik ezeket az élményeket. Saját tapasztalatom szerint ezek érintetlenül itt vannak bennünk azóta is, néha csak egy kis szikrára van szükség az előhívásukhoz.

SZAKÁCS GÁBOR MAGÁNGYŰJTŐ

farkasviktor2Szakács "SakmaN" Gábor az öreg motorosok közé tartozik. Saját bevallása szerint együtt "nőtt fel" a videojátékos iparággal, hiszen már az általános iskolát koptatta, amikor az első Pong gépek elérhetővé váltak hazánkban. A rajongás már akkor feléledt benne e masinák iránt. Összespórolt pénzét Kispest és Kőbánya árkád játéktermeiben szórta bele a gépekbe, és ha lehetőség adódott egy kis kockulásra (ezt a kifejezést akkoriban nyilvánvalóan még nem használta senki) valamelyik osztálytársnál, barátnál, azt sohasem hagyta ki. Később még közelebb került a témához, hiszen 1994-től 2002-ig egy ismert és akkor igen jól futó játéklap kiadónál dolgozott. A komoly gyűjtést 2005-ben kezdte, ami egy külön történet. Gábor gyűjteménye egyébként főleg otthoni számítógépekből, videojátékokból és kézben fogós handheld gépekből áll. Kedvenc gyártója a SEGA.
Az Arcadia rendezvényre a kibővített "utazós készlet" fog érkezni, kipróbálhatók lesznek az iparágat megalapozó legendás otthoni számítógépek és játékkonzolok (Nintendo, SEGA, Atari, Commodore, Enterprise, Sinclair, Coleco, Videoton, stb.) eredeti működő példányai.
https://www.facebook.com/retrokiallitas/

FARKAS LÁSZLÓ VIKTOR MAGÁNGYŰJTŐ

farkasviktor2Viktor 6 éves kora óta szenvedélyes gamer. Legelső számítógépe egy Commodore 64-es volt, amit nagyapjától örökölt. A "The last ninja"-val indult játék iránti szenvedélye, majd később a környék árkád termeiben barátaival "Cadillacs and Dinosaurs", "Robocop"...stb gépekre költötte minden zsebpénzét.
1995-ben a lakhelyének környékén nyílt egy konzol kölcsönző, ahol már Sega, Nintendo, és Playstation játékokkal is játszott barátaival.
Kedvenc stílusa a Beat'em up. 1999-ben megvette az első saját konzolját, egy Sega Dreamcast-ot, ettől kezdve az összes létező konzolt megvásárolta az évek alatt. A retro konzolok gyűjtését 2007-ben kezdte, főleg SEGA Mega Drive, később Super Nintendo és Playstation 1 játékokkal, melyeket mára már kiegészített flipper illetve árkád játékgépekkel is. Gyűjteményében olyan ritka játékok is fellelhetőek, melyeket az összes retro nerd (azaz az elmúlt évtizedek játékkultúrájának megszállottja) elismer világszerte.
Az Arcadia rendezvényre főleg kivételes kiállítási darabok érkezek majd, de ezzel egyidejűleg kipróbálhatóak lesznek a Neo-Geo, Nintendo, Sega és a Panasonic konzolok is.

KONZOLGAME

kg logo 4Az újdonságok kedvelőinek KonzolGame stand, Xbox One, szimulátor üléssel és kormánnyal, kipróbálható játékokkal, Sony Playstation VR-rel, valamint Playstation 4 gépek az új Call of Duty WWII játékkal. Guitar Hero állvánnyal. Köszönet mindezekért a Magnew Games-nek, Magyarország legnagyobb videójáték kereskedésének is!

magnew 500x500 1 1

FLIPPERBERLES.HU

Jónás Attila 1991-ben kezdett el flipperekkel dolgozni és 1993 óta főállásban ezek bérbeadásával foglalkozik. Mint mondja, örömmel tapasztalja, hogy a flipperek újra virágkorukat élik és hogy egyre többen nem csak kocsmai játékként tekintenek a gépekre.

Gyakran kérnek tőle céges partikra, rendezvényekre játékgépeket, illetve bérelnek hosszabb távra flippereket, darts gépeket, arcade videókat, csocsókat, tájfun asztalokat és box gépeket.  Jelenleg több mint 20 különböző típusú flippert tud kihelyezésre ajánlani, ezek közül is a legnépszerűbbek - a teljesség igénye nélkül: Star Wars, Indiana Jones, Monster Bash, Scared Stiff, Addams Family, Twilight Zone, Terminator 2, Lord of the Rings. További információ: flipperberles.hu

HARCSA BÉLA MAGÁNGYŰJTŐ

Harcsa Béla gyűjtő az olasz Zaccaria gyártó csodálatos arcade videójátékait hozza el kiállításunkra. 10 éve gyarapodó gyűjteményében ezek a masinák képviselik a fő irányvonalat, de persze azért egyéb klasszikusok is megtalálhatóak benne. Kiállítónk a Vidámpark játéktermében kezdte "játékos pályafutását", úgy 1983 körül. Az első gép, amin játszott, a Phoenix videójáték volt, nem számítva a Vidámpark rengeteg elektromechanikus flipperét, elsőként is ideértve a klasszikus Hayburners-t. Talán nem meglepő, hogy gyűjteménye első darabja is egy Phoenix volt, amelyet 2006-ban vásárolt meg.

 

MÉDIATÁMOGATÓNK: A GAMESTAR

A kiállításon az esemény médiatámogatója, a GameStar jóvoltából digitális, valamint virtuális valóság kategóriákban is összemérhetik majd flippertudásukat a látogatók.  

AMERICAN GARAGE

Méltó környezetben, eredeti amerikai diner bútorok között találkozhattok majd a legendás Sound Stage flippermasinával - mégpedig a hasonló bútorokat forgalmazó American Garage https://www.facebook.com/americangaragehu jóvoltából.