Kiállítóink

Budapesti Flippermúzeum

BIPálfi Balázs alapító:

Nem titok, hogy 5 éves korom óta rajongok a flipperekért. Úgy érzem, hogy ez az érzés az egyik legnagyobb hajtóerő, ami a 2 éve alapított Flippermúzeumot itthon - és egyre inkább külföldön is - ismertté és elismertté tette.

A múzeumban folyamatosan igyekszünk bemutatni a XX. század népszerűbb arcade játékaiból néhányat. A helyet azonban ehhez lassan kinőjük. Egy ideje erős késztetés él bennem, hogy a témában még teljesebb képet (a felnőttebbeknek: emlékképet:)) kínálhassak. Például, hogy milyen érzés (és mekkora dolog) is volt a 80-as években az iskolapad alatt kvarcjátékokkal, vagy a még szerencsésebbeknek a nagy arcade videógépek otthoni használatra tervezett, kicsinyített másaival játszani. Sokan az akkori játékosok közül azóta is folyamatosan keresik ezeket az élményeket. Saját tapasztalatom szerint ezek érintetlenül itt vannak bennünk azóta is, néha csak egy kis szikrára van szükség az előhívásukhoz.

Ha a mostani játékünnep sikeres lesz, a következő évben megismételjük majd.

Arcady Hry Csehország

Jan Orna alapító

HonzaA 80-as években nőttem fel, és a játéktermi játékok már akkor egy teljesen másik univerzumot jelentettek számomra. Mikor első alkalommal pillantottam meg e játékok színeit és hallottam hangjukat, a sorsom azonnal megpecsételődött...:)

Gyermekorom óta gyűjtök régi számítógépes és konzolos játékokat és egyben azóta álmodoztam a minden gyűjtemények Szent Gráljáról, egy valódi játéktermi, kabinetes videójátékról.

2004-ben jutottam hozzá az elsőhöz, amely a Klax volt az az Ataritól. Amikor összegyűlt 35 videó árkád kabinetem, elhatároztam, hogy elindítom az Arcade Hry (Játéktermi Játékok) múzeumot egy barátommal - aki egyben a projekt műszaki zsenije is - Vesly-vel.
2010-re minden készen állt a múzeum számára az e célra szolgáló épületben, és 2011 márciusában már meg is nyitottunk. Inenntől kezdve a világ minden tájáról vásároltunk és hoztunk rendbe gépeket: az USA-ból, Japánból, Kanadából, Írországból, Németországból és így tovább. Minden évben egyre több és több embert láthatunk vendégül a múzeumunkban, aki támogatják fő célunkat: életben tartani ezeket az eredeti kabinetes, szórakoztatásra született gépeket. Jelenleg mi vagyunk a legnagyobb játéktermi videójáték múzeum a kontinentális Európában, több mint 150 működő masinával.. Honlapunk: www.ArcadeHry.cz/homepage

A Krakkói Flippermúzeum

Krakow Pinball Museum LogoA Krakkói Flippermúzeum két jóbarát, Marcin és Maciej flippergyűjtő szenvedélyének és ötletének köszönheti létrejöttét - a hely idén januárban nyílt meg. Pár évnyi flippergyűjtés után szánták el magukat, hogy egy korábban sörözőként működő pincét flippermúzeummá alakítanak Krakkó óvárosában.

Jelenleg ez az egyetlen olyan, folyamatosan nyitva tartó magángyűjtemény Lengyelországban, amely ötvennél is több flippergépből és egyéb arcade masinából áll. Nagyszerű gépek, nagyszerű környezet és klassz helyi sör és üdítőválaszték jellemzi a helyet. A Budapesti Flippermúzeum "kishúgaként" igyekszik a lehető legjobbat nyújtani a flipper terén, hogy a "család" is büszke lehessen rá :) - mondják magukról.

Egy különleges gépet mutatnak majd be az Arcadián. Köszönhetően egy krakkói művész, HERNSTAG munkájának és erőfeszítéseinek, a Terminátor 2 egy különleges változatát hozzák el a kiállításra, amely acélból készült.... akárcsak filmbéli elődje! :)
Képeket itt láthattok T2 újjászületéséről.

Altar Furnitures

AndrisLacfi András alapító

Az Altar Furniture egy 2013-ban, Lacfi András által alapított, a popkultúra és a zene világa által inspirált bútorgyártó műhely. András, lévén hatalmas flipper rajongó, egy régi, már nem működő gépének asztallá alakítása után döntött úgy, hogy ezt az ötletet tovább viszi, megalapítva a céget. Az első, „Arcade Resurrection” nevet viselő kollekció ennek a koncepciónak megfelelően a játéktermek jól ismert darabjait helyezte új kontextusba, ezáltal adva a régi, rossz gépeknek új életet az Altar mesterembere, Balogh Ernő ex- orgonakészítő kezei által.

Jellegükből fakadóan az asztalok mindegyike teljesen egyedi darab, elkészítésük egyenként több száz órát vesz igénybe. Az összes termék interaktív, vagy teljesen működőképes, dizájnjaiknak tematikája mindig valamilyen érdekes, izgalmas módon köthető a donor játékhoz. Ilyen például a világszerte ismert, a neves A’Design díj-nyertes Star Wars témájú ’Droid’. Az asztalok az ősszel megrendezésre kerülő London Design Festival-on is bemutatásra kerülnek, a várakozások már most jelentősek mind a szakma, mind a sajtó részéről.

Az „Arcade Resurrection” kollekción kívül a cég jelenleg két másik vonallal rendelkezik. A zenei kazetták által inspirált „Great Tape” asztalcsaláddal és az ikonikus gitárerősítőket idéző „Amper” dohányzóasztalokkal és puffokkal.
http://altars.co/product-category/arcade-resurrection/ 


Szakács "SakmaN" Gábor
magángyűjtő

sakman2Szakács "SakmaN" Gábor az öreg motorosok közé tartozik. Saját bevallása szerint együtt "nőtt fel" a videojátékos iparággal, hiszen már az általános iskolát koptatta, amikor az első Pong gépek elérhetővé váltak hazánkban. A rajongás már akkor feléledt benne e masinák iránt. Összespórolt pénzét Kispest és Kőbánya árkád játéktermeiben szórta bele a gépekbe, és ha lehetőség adódott egy kis kockulásra (ezt a kifejezést akkoriban nyilvánvalóan még nem használta senki) valamelyik osztálytársnál, barátnál, azt sohasem hagyta ki. Később még közelebb került a témához, hiszen 1994-től 2002-ig egy ismert és akkor igen jól futó játéklap kiadónál dolgozott. A komoly gyűjtést 2005-ben kezdte, ami egy külön történet. Gábor gyűjteménye egyébként főleg otthoni számítógépekből, videojátékokból és kézben fogós handheld gépekből áll. Kedvenc gyártója a SEGA.

Azon kevesek közé tartozik, aki a gyűjteményének darabjait a nagyközönségnek is rendszeresen megmutatja, egyes darabokat pedig kipróbálni is engedi. A legelső ilyen eseményre 2009-ben került sor a legendás rákospalotai Csokiban (Csokonai Művelődési Ház). Innentől fogva minden évben megrendezésre kerül a ma már ReGamEx néven futó retró videojáték és kvarcjáték kiállítás. Gábort egyébként rendszeresen hívják különféle játékos és magán rendezvényekre is, a játszható retró gépek mindig nagy sikert szoktak aratni.

Az Arcadia rendezvényre a kibővített "utazós készlet" fog érkezni, kipróbálhatók lesznek az iparágat megalapozó legendás otthoni számítógépek és játékkonzolok (Nintendo, SEGA, Atari, Commodore, Enterprise, Sinclair, Coleco, Videoton, stb.) eredeti működő példányai. Mindemellett egy kisebb kiállítás is berendezésre kerül, ahol megtekinthetők lesznek a "féltettebb" darabok.

https://www.facebook.com/retrokiallitas/ 

Stefan Riedler, RS-Pinball e.U., Ausztria

rs pinballIfjúkoromban a 90-es években leginkább mozikban flippereztem, mert itt volt erre lehetőség egy ilyen kisvárosban, mint a miénk - amíg a moziban nem ment előadás.

Körülbelül egy évtizede ötlött fel bennem, hogy otthonra is vehetnék egy gépet, újra átélni a játék örömét. Úgyhogy megvettem az elsőt (egy Buck Rogers-et) és ezzel egy időben a másodikat is (egy Williams Cyclone-t), mert hát 2 gép egyszerre mégiscsak több szórakozási lehetőséget nyújt.

Ezidőtájt szerettem meg igazán a flipper játékot - mára több mint 30 gépem van, amelyeket a 80-as évektől napjainkig gyártottak . A vadonatúj Heighway Pinball, Stern Pinball és Jersey Jack Pinball gépek szintén a gyűjtemény részét képezik. Ezek közül is különösen a Heighway Pinball technológiája és innovatív koncepciója nyűgözött le - ezért tavaly megalapítottam cégemet, az RS-Pinball e.U.-t, amely a Heighway Pinball hivatalos disztribútora lett Ausztriában és Németországban (de más országokban is adunk el gépeket). A gyártó első gépe a Full Throttle volt, ezt követi majd az Alien másodikként, idén ősszel - mindkettőt bemutatjuk a novemberi budapesti Arcadia rendezvényen.

2015, tehát a cégem alapítása óta élek a hobbimból. Az RS-Pinball e.u. üzemeltet, javít és kölcsönöz is flippergépeket. Ugyanígy, flipper bajnokságok szervezését és támogatását is vállaljuk. Vevőink nemcsak a Heighway Pinball, Stern Pinball és Jersey Jack Pinball által gyártott gépeket vásárolhatják meg nálunk, de módosított és tartalékalkatrészeket is (a Superfluxxer LED, Playfieldprotectors.com és a Pinsound gyártóktól).

Minden termék kipróbálható az RS-Pinball e.U. kiállítótermében Vöcklabruck-ban, ami Salzburg és Linz között félúton található. Honlapunk a következő címen érhető el: www.rs-pinball.at 

Alkonyzóna Flipper Klub

Alkonyzóna Flipper Klub

Immáron hetedik éve, hogy a flipperek szeretete egy klubban öltött testet Csornán. Gyűjtőmunkànk eredményeképpen az évek soràn egyre több gèppel sikerült a klub gépparkját bővíteni. A klubtagok foglalkozása meglehetősen széles skálát ölel fel, hiszen van közöttünk bádogos,fogorvos, vállalkozó, villanyszerelő, elektronikai műszerész, üvegfeldolgozó és pedagógus. Ennek megfelelően mindenki mással tud hozzájárulni a klubunk dinamikus, rendkívül összetartó működéséhez, valamint fejlődéséhez. Célkitűzésünk,hogy a lakóhelyünkön kiállítások szervezésével a fiatalok körében is népszerűsítsük ezeket a csodás masinákat!

https://www.facebook.com/Alkonyz%C3%B3na-Flipper-Klub-1472336656411613/?fref=ts 

Harcsa Béla magángyűjtő

Harcsa Béla gyűjtő az olasz Zaccaria gyártó csodálatos arcade videójátékait hozza el kiállításunkra. 10 éve gyarapodó gyűjteményében ezek a masinák képviselik a fő irányvonalat, de persze azért egyéb klasszikusok is megtalálhatóak benne.

Kiállítónk a Vidámpark játéktermében kezdte "játékos pályafutását", úgy 1983 körül. Az első gép, amin játszott, a Phoenix videójáték volt, nem számítva a Vidámpark rengeteg elektromechanikus flipperét, elsőként is ideértve a klasszikus Hayburners-t. Talán nem meglepő, hogy gyűjteménye első darabja is egy Phoenix volt, amelyet 2006-ban vásárolt meg.

Molnár Tamás gyűjtő, tabletop (kisebb asztali) gépek

Történetem egyszerű, én is mint a '80-as években élő falusi átlagemberek gyermeke, tátott szájjal csodáltam a játékgépeket, de játszani nem volt lehetőségem rajtuk. Felnőttként amint minden feltétel adott lett, keresni kezdtem a megvásárolható darabokat. Elsőként az Operation Thunderbolt került hozzám, aztán egy Asuka & Asuka lappal szerelt univerzális gép. Addig folytatódott a dolog, hogy már játszani nem volt egyszerű a túlzsúfoltság miatt. Persze itt nem kell ipari mennyiségre gondolni, csak 22 gépre... A birtoklási vágy azonban nem múlt el, ezért  a figyelmem a kisebb asztali gépek felé terelődött, amelyekkel egy korábbi kiállításon ismerkedtem meg, és nagyon hatással voltak rám.

Jónás AttilaJónás Attila alapító, Flipperbérlés.hu

Vannak olyanok, akik már gyerekkoruk óta a flipperek szerelmesei és vannak akik csak életük későbbi szakaszában ismerkednek meg a játékgépekkel. Engem kissárcként nem igazán fogott meg a sok masina, felnőttként pedig szakmai irányultságom vezetett el hozzájuk. Majd kellett pár év a szerelem kialakulásához... Szakirányú végzettségeim révén 1991-től a flipperek hirtelen életem részei lettek, mivel a rendszerváltás után több gép érkezett hazánkba, mint Golf és Astra együttvéve - szó szerint éjjel-nappal javítani kellett. Két év múlva már saját vállalkozás keretében kezdtem bérbeadni darts gépeket és flippereket. 
Soha nem szűnő feladat a 10-20 éves gépek életben tartása és állandó a kihívás, hogy precíz karbantartással a lehető legritkábban hibásodjanak meg. A sok-sok együtt töltött év alatt sem untam meg őket, így számomra a flipper ma már nem csak munka, hanem hobbi is és egyre inkább kiszorítja az antik rádió gyűjteményemet a pincéből. Gondoljunk csak bele, egy esztétikusan felújított flipper nem csak szemet gyönyörködtető kiállítási tárgy, hanem a játék is élvezetes rajta. Ha marad szabadidőm, az ügyfeleim igényei szerinti újítok fel flippereket, valamint 25 éves szerviz tapasztalattal szívesen segítem a versenyek szervezőit itthon és külföldön egyaránt. "Flippererstehilfe"

www.flipperberles.hu

farkaslászlóFarkas László Viktor magángyűjtő

Viktor 6 éves kora óta szenvedélyes Gamer. Legelső számítógépe egy Commodore 64-es volt, amit nagyapjáról örökölt. "The last ninjával" indult játék iránti szenvedélye, majd később a környék árkád termeiben barátaival "Cadillacs and Dinosaurs", "Robocop"...stb gépekre költötte minden zsebpénzét.

1995-ben a lakhelyének környékén nyílt egy konzol kölcsönző, ahol már Sega, Nintendo, és Playstation játékokkal is játszott barátaival.

Kedvenc stílusa a Beat'em up. 1999-ben megvette az első saját konzolját, egy Sega Dreamcast-ot, ettől kezdve az összes létező konzolt megvásárolta az évek alatt. A retro konzolok gyűjtését 2007-ben kezdte, főleg SEGA Mega Drive, később Super Nintendo és Playstation 1 játékokkal, melyeket mára már kiegészített flipper illetve árkád játékgépekkel is. Gyűjteményében olyan ritka játékok is fellelhetőek, melyeket az összes retro nerd (azaz az elmúlt évtizedek játékkultúrájának megszállottja) elismer világszerte.

Az Arcadia rendezvényre főleg kivételes kiállítási darabok érkezek majd, de ezzel egyidejűleg kipróbálhatóak lesznek a Neo-Geo, Nintendo, Sega és a Panasonic konzolok is.

lugosiLugosi András, automataberles.hu

Lugosi András a Flipperklub ötletgazdájaként, koncepciójának megalkotójaként szerzett múlhatatlan érdemeket magának.
A szintén az ő, valamint Fridli László nevéhez nevéhez kapcsolódik a retrogamer.hu egy rendszeresen frissülő, blog alapú információs oldal, amely segítséget kíván nyújtani a MAME, azaz, Multiple Arcade Machine Emulator (magyarul körülbelül: Többbféle Játéktermi Gép Emulátora) világában kalandozóknak. Emellett eladásra kínál saját gyártású, egyedi grafikával rendelkező videójátékokat is. Ide kapcsolódó hír, hogy a retrogamer.hu hamarosan 5 prémium géppel örvendezteti majd meg az arcade kultúra iránt rajongó közönséget.

Az eddigieken túl, tőle bérelhető a Magyarországon fellelhető egyetlen felújított játéktermi elektrosokk szimulátor.
www.retrogamer.hu powered by www.automataberles.hu

További kiállítóink:

Konzolok Szervíze
Krakkói Flippermúzeum